Online een melodie aanvragen!

Activiteiten

» Bespelingen
» Zomerconcerten
» Torenbeklimming

Wilt u meer leren het ontstaan en de historie van het Venloos Carillon? Lees hier de geschiedenis.

Activiteiten > Zomerconcerten

Tijdens de maanden juli en augustus worden er zomerconcerten georganiseerd, waarbij verschillende nationale en internationale beiaardiers het Venloos Carillon zullen bespelen. Sinds vorig jaar kan er gebruik worden gemaakt van een nieuwe geluidsinstallatie waardoor er met andere instrumenten of geluidsband kan worden samen gespeeld. Na afloop van de zomerconcerten is er een meet & greet met de beiaardiers. Precieze tijdstip en locatie worden via social media bekend gemaakt.
 

Zomerconcerten 2021

  • Zaterdag 26 juni: GULDEN EURO TRIO - 19.30 uur
  • zaterdag 17 juli: Café Romantique - 19.30 uur
  • zaterdag 21 augustus: Monika Kazmierczak - 19.30 uur
  • ZONDAGMIDDAG  22 augustus: Venloos carillon in samenwerking met Sef Thissen en Viva Classic Live - 14.30 uur

 

 

Zaterdag 26 juni | 19.30 u

GULDEN EURO TRIO (NL)

Marieke van der Lee, klarinet

Pip van Steen, fluit

Marcel Siebers, carillon

 

Het Gulden Euro Trio onderscheidt zich van andere kamermuziekensembles doordat zij voor een groot deel eigen composities speelt.

Het programma van het afgelopen seizoen was “Focus on Dime”. Instrumentale rock uit de jaren zeventig van de legendarische band Focus met nummers als “House of the King”, “Hocus Pocus” en “Sylvia”, in combinatie met eigen werk van de jongensband Dime. Een uitermate verrassend resultaat: kamermuziek met een tintje romantiek, jazz en natuurlijk een beetje pop. Het huidige programma is een mix van goed in het gehoor liggende klassieke werken in combinatie met filmklassiekers en  enkele eigen composities. En uiteraard wat sentiment uit de jaren 70!

Voor klarinettiste Marieke van der Lee is muziek al vanaf haar vroege jeugd een belangrijk deel van haar leven. Na gestart te zijn me de blokfluit in de kleuterklas pakte ze als achtjarige de klarinet. Een half jaar later speelde ze al in het plaatselijke Jeugdorkest van Harmonie Erica uit Mook, onder inspirerende leiding van haar vader als dirigent. Als middelbare scholiere begon ze al met invallen bij verschillende orkesten waaronder de Marinierskapel, de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en de Philharmonie Zuid-Nederland.

Haar Masteropleiding volgde ze in Tilburg bij Geert Baeckelandt, die haar coachte in het ontwikkelen van haar eigen stijl. Deze studie heeft Marieke in 2016 cum laude afgesloten.

Pip van Steen is fluitist en componist. Hij studeerde aan de conservatoria van Arnhem, Amsterdam (klassiek) en Den Haag (jazz). Pip componeerde veel lichte muziek met een “jazzy feeling”. Tevens schreef hij muziek voor bedrijfsfilms, kindertheater en televisie. Samen met Marcel Siebers is hij oprichter van het Gulden Euro Trio. (www.pipvansteen.com)

Marcel Siebers is pianist, beiaardier, componist en dirigent. Hij studeerde af  aan het Arnhems conservatorium en aan de Nederlandse Beiaardschool. Marcel Siebers is stadsbeiaardier van Venlo, Cuijk en Huissen. Als componist won hij diverse prijzen bij internationale compositiewedstrijden voor beiaard. Als pianist is hij actief in het Gulden Euro Trio” (www.guldeneurotrio.eu), als docent in zijn eigen studio in Cuijk.

 PROGRAMMA:

            1. Klassieke tijden herleven

- Rondo Russo Saverio            Mercadante 1795-1870

- Serenade (Ständchen)         Franz Schubert 1797-1828

- Intermezzo Sinfonico            Pietro Mascagni 1863-1945

 

2. Popgroep FOCUS

- Sylvia                                                 Thijs van Leer

- Focus 1                                  Thijs van Leer

- House of the King                  Jan Akkerman

 

 Intermezzo: Venlo mien Ald Funs van Grinsven

 

3. Uit het popgroepverleden van een Venlose beiaardier

- Feelings                                 Marcel Siebers

- Major F                                 Marcel Siebers

- Irritable                                 Marcel Siebers

 

4. Populaire Filmmuziek

 - Hedwigs Theme                  John Williams

- The James Bond Theme        Monty Norman

 

5. Hits van toen en nu

- Whistling Jack Smith             Billy Moeller

- Arcade                                   Duncan Lawrence

 

Tot slot: Wie Sjoen os Limburg is van Harry Bordon

 

Zaterdag 17 juli | 19:30u  

CAFE ROMANTIQUE

Welkom in Cafe Romantique! Jasper Depraetere & Merel Van Hemelryck laten de klokken versmelten met de warme klanken van cello voor een avond vol romantiek! Neem dus rustig plaats en zing mee met klassiekers of dans de tango met uw geliefde.

Hartstocht en verlangen worden opgeroepen met het repertoire van onder meer Bellini, Rachmaninoff en Shostakovitch. Piazolla zorgt voor sensualiteit, lust en passie... Maar ook liefdesverklaringen in een aantal onverwoestbare hits uit de pop zullen niet ontbreken!


Merel Van Hemelryck begon op 9-jarige leeftijd met haar eerste cellolessen. Haar passie voor muziek bleef groeien. Ze volgde al op 14-jarige leeftijd masterclasses in Brussel en stages bij gerenommeerde cellisten.

In 2018 kiest Merel resoluut voor de muziek. Ze studeert hoofdvak cello in Leuven. Als celliste speelt ze in het LUCA Philharmonic Orchestra, LUCA Chamber Orchestra, het LUCA String ensemble en verscheidene kamermuziekensembles.

Jasper Depraetere was negen jaar, toen hij  -op zoek naar een geschikt instrument-  voor de eerste keer plaatsnam achter een oefenbeiaard. Het klikte meteen met het instrument én met leraar Koen Van Assche. Zo werd beiaard zijn eerste instrument aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Lier, waar hij later ook nog basgitaar en piano studeerde.

Omdat het naar meer smaakte, combineerde Jasper zijn studies in Lier vanaf dertien jaar met een opleiding aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen, ook bij Koen Van Assche, waar hij in 2018 met glans afstudeerde. Momenteel volgt hij hogere muziekstudies voor beiaard in Leuven, bij Carl Van Eyndhoven. Later dit jaar begint hij er zijn masterstudie.

Jasper Depraetere scoorde telkens hoog bij diverse belangrijke muziekwedstrijden en concerteert in binnen- en buitenland. Jasper is sinds kort begonnen als adjunct-stadsbeiaardier van Lier (België). Het is zijn wens om de klokken telkens opnieuw tot leven te wekken door een gevarieerd repertoire en een verhalend en dynamisch spel.

Jasper en Merel leerden elkaar kennen aan de LUCA school of Arts in Leuven. Sinds dag 1 werden ze beste vrienden. Uit deze vriendschap ontstond een leuke samenwerking waarbij ze verschillende projecten willen uitbouwen. In 2021 behalen ze beiden hun bachelordiploma. Jasper schakelde Merel in tijdens zijn bachelorrecital waaruit dit uniek programma voortvloeit.

PROGRAMMA:

Fantasieën in de romantische stijlperiode

1) Fantasie over I Puritani (Vincenzo Bellini) Jasper Depraetere (°2000)

 2) Elégie Sergej Rachmaninov (1873 – 1943)

Uit Morceaux de fantaisie, Op. 3

Dansen met uw geliefde

3) The second Waltz Dimitri Shostakovich (1906 – 1975)

Uit Jazz Suite No. 2

4) Café 1930 Astor Piazzolla (1921 – 1992)

Romantische liefdesscènes

5) Moon River Henry Mancini (1924 – 1994)

Uit Breakfast at Tiffanys’ 

6) Love Story Francis Lai (1932 – 2018)

Uit Love Story

 7) A whole new world Alan Menken (°1949)

Uit Aladdin

 8) Can you feel the love tonight? Elton John (°1947)

Uit The Lion King

Onverwoestbare lovesongs

9) Cant help falling in love with you Elvis Presley (1935 – 1977)

 10) Make you feel my love Bob Dylan (°1941)

 11) Rood Marco Borsato (°1966)

Beiaard en cello: 1 - 11  Alle bewerking (2 – 12) door Jasper Depraetere en Merel Van Hemelryck  Programma onder voorbehoud van wijzigingen

 

Zaterdag 21 augustus | 19.30u

MONIKA KAZMIERCZAK (GDANSK, POLEN)

CARILLON AND ELECTRIC SOUNDS

 

Voor Monika Kazmierczak is het Venloos carillon niet onbekend.  Al een aantal keren bespeelde zij het instrument. Monika Kazmierczak is stadsbeiaardier van Gdansk, Polen. Monika Kazmierczak leerde op 6 jarige leeftijd piano spelen en in 2003 studeerde ze af in Muziektheorie. Ze kreeg diverse studiebeurzen om carillon te studeren bij Nederlandse en Belgische docenten. Op dit moment doceert ze zelf carillon aan het conservatorium van Gdansk. Ze speelde in vele landen waaronder Litouwen, Frankrijk, Denemarken, Ierland, de Verenigde Staten, Belgie en Nederland.

PROGRAMMA:

Preludio 5 Matthias VandenGheyn (1721-1785)

Gdansk was in de 16e en 17e eeuw een zeer rijke stad en beïnvloed door de Vlaamse cultuur. Gdansk had daardoor al 1561 een carillon, één van de eerste buiten Nederland en Vlaanderen. Het grootste deel van de stad werd in 1945 verwoest door Russische bombardementen. Tegenwoordig is Gdansk weer prachtige stad en een toeristische trekpleister met maar liefst 3 carillons.

 

Echa GdaƄska Jakub Nikiel (1990-)

“For carillon, water fountain and electronics” (concert versie)

In 2016 schreef een waterbedrijf in Gdansk, gelegen naast de Sint Catharinakerk, een wedstrijd uit. Doel was een muziekstuk voor carillon, elektronische instrumenten en… een fontein. Jakub Nikiel won de derde prijs. Vandaag horen we de concertversie. De lange versie is in Gdansk te horen én te zien!

 

“Two Polonaises” Johan Sebastian Bach (1682 -1750)

uit de Goldberg Variaties BWV 988 (arrangement G. Bodden)

Johann Gottlieb Goldberg (1727-1756)

arrangement M. Kazmierzcak

Johann Gottlieb Goldberg was een getalenteerd klavecinist. Hij is vooral bekend als eerste vertolker van de Goldbergvariaties van zijn leraar, Johann Sebastian Bach. Overigens had Bach graag stadsmuzikant van Gdansk willen worden. Helaas was Gdansk niet geïnteresseerd!

 

Pulsar B0329+54 (2011) Agnieszka Stulginska (1978-) “For carillon and electronics”

In de Sint Catharinakerk in Gdansk hangt het grootste carillon van de stad. Het is ook de kerk waar een pulsar klok hangt. Deze bijzondere klok is afhankelijk van door pulsars uitgezonden radiopulsen. Geluiden van pulsars zijn te horen in deze compositie van Agnieszka.

 

Chaconne Johann Valentin Meder (1649-1719)

(arrangement Kazmierczak)

Meder was de “Kapellmeister” van de Sint Mariakerk in Gdansk aan het eind van de 17e eeuw. Nadat het gemeentebestuur weigerde zijn opera’s uit te laten voeren en hij diep in de schulden belandde, vluchtte hij naar Riga, Letland. Daar bleef hij de rest van zijn leven wonen.

 

Nihil constat (concert versie)

Katarzyna Kwiecien-Dlugosz (1978-)

“For carillon, water fountain and electronics”

Nihil constat betekent: niets is eeuwig. Katarzyna is een componist uit Poznan, Polen. Zij schreef onder andere Epitaph, een bekend stuk voor Pawel Adamowicz, de burgemeester van Gdansk die in 2019 werd vermoord.

 

Little variation for carillon

Krzysztof Falkowski (1996-)

Geschreven door de jonge en veelbelovende Falkowski, student aan het conservatorium van Gdansk. De componist werd geïnspireerd door de vele historische functies van klokken, zoals de aankondiging van belangrijke gebeurtenissen, bijeenkomsten en de “Heilige Mis”.

 

Fantasia a 3 arrangement Kazmierczak)

Paul Siefert (1586-1666)

Siefert was student van Sweelinck in Amsterdam. Hij was berucht vanwege zijn geweldadige karakter maar ook door zijn innovatieve manier van spelen. Na een turbulent leven werd hij uiteindelijk organist van de Sint Mariakerk in Gdansk.

 

Opowiesci Fontanny Heweliusza (Tales of the Hevelius Fountain) (concert versie)

Kamil Cieslik (1990-)

“For carillon, water fountain and electronics”

De uiteindelijke winnaar van de wedstrijd die werd uitgeschreven door het waterbedrijf in Gdansk.

 

Zondag 22 augustus | 14.30 uur

Samenwerking met Sef Thissen en Viva Classic Live

 

Het is zaterdag 8 augustus 2020. Onze stichting heeft een forse investering gedaan in een geluidsinstallatie waarmee andere muzikanten met het beiaard kunnen samenspelen. 3 Muzikanten beklimmen de kerktoren en zoeken hun weg naar de klokkenstoel en de speelcabine waar het klavier van het carillon staat. Merle Kollom, beiaardier uit Estland, wordt gevolgd door een accordeonist uit Noorwegen en een Spaanse tenor. Collega muzikanten van onze eigen stadsbeiaardier die voorop gaan in de experimentele vernieuwing van carillonmuziek. Even later klinkt het vertrouwde klokkenspel en dan, dan komt de verbazing. Hoor ik een accordeon? Samen met het beiaard? Dat kan toch niet? En dan ineens zang, een prachtige warme tenorstem daalt neer over de binnenstad. Kippenvel over mijn hele lijf, Prachtig. Een moment later flits er door mijn hoofd: Sef! Dit lijkt me fantastisch om met onze eigen Sef Thissen te doen!  Ja, het is allemaal nog experimenteel een hele andere benadering maar toch, we moeten onze eigen muzikanten, onze eigen kwaliteit omarmen en uitdragen.

Meteen na het eerste gesprek was Sef enthousiast en samen zijn we de mogelijkheden gaan onderzoeken. Met Marcel Siebers werd het programma samengesteld: een mooie embrasse tussen Sef’s Viva Classic Live en de Zomerconcerten van het Venloos Carillon. Wij hopen, samen met Sef een nieuwe musicale traditie te hebben ingezet en het traditionele klokkenspel naar een breder muziekpallet te brengen.

Wij wensen iedereen veel luistergenot!

namens Stichting Het Venloos Carillon,

Toon Boermans, Penningmeester

 

Sef Thissen, Stijn Saveniers en Marcel Siebers

Stijn Saveniers is een veelzijdig dirigent, cellist en onderzoeker. Hij is artistiek leider van Volksopera en actief als cellist (en incidenteel) als dirigent van het HERMESensemble, een Antwerps collectief voor hedendaagse muziek. Verder is hij als onderzoeker verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

Saveniers dirigeerde een grote verscheidenheid aan producties: opera, operette, ballet, symfonisch en kamerorkestraal werk, oratoria en hedendaags repertoire. Meer informatie is te vinden op www.stijnsaveniers.com

Bariton Sef Thissen is een veelgevraagd zanger in binnen- en buitenland. Hij is bedenker en gastheer van de succesvolle Viva Classic Live concerten en de jaarlijkse Kurhaus Kerstconcerten. Hij studeerde bij de grote John Bröcheler  en gerenommeerd zangpedagoge Gemma Visser Daarnaast volgt hij masterclasses bij o.a. Ed Spanjaard (Mozart en Wagner repertoire) en Rudolf Jansen (interpretatie van liedkunst).

Behalve voor opera heeft Sef Thissen een grote liefde voor de liedkunst. Ze voert hij frequent Schumanns liedcyclus Dichterliebe (Op.48) uit. Thissen trad op in diverse landen en met diverse toporkesten zoals de  Marinierskapel, de Koninklijke Militaire Kapel -JWF, l”Orchestra Particolare, The New Symphonics, Metropole Orkest en Philharmonie Zuidnederland. Sef Thissen is bekend van radio en tv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video's

 

Over Stichting "Het Venloos Carillon"

"UNESCO" Immaterieel Erfgoed

Stichting "Het Venloos Carillon" zet zich in voor het instandhouden van het Venloos Carillon. Deze doelstelling valt in het actuele beleidsplan uiteen in de volgende onderdelen:

  1. zorgen voor draagvlak bij politiek en burger
  2. zorgen voor een betere toegankelijkheid van de Martinustoren
  3. zorgen voor een aantrekkelijk programma van bespelingen van het carillon

 

 

Wordt vriend!

Voor slechts 15 euro per jaar bent u Vriend van het Venloos Carillon. Naast het mooie gevoel dat u daarmee een bijdrage levert aan de instandhouding van dit unieke instrument, krijgt u van ons op een door u zelf te kiezen dag (uw verjaardag? Uw trouwdag?) een door uzelf te kiezen muzieknummer uit het repertoire van het carillon. Vrienden van het Carillon kunnen bovendien tegen gereduceerd tarief de toren beklimmen!

Doet u mee? Meld u vandaag nog aan! Stuur een mail naar stadsbeiaardier Marcel Siebers (vrind@venlooscarillon.nl) en u bent Vriend van het Venloos Carillon!

Gemeente Venlo

 

Contact

Postadres: Roermondseweg 144, 5935 AD Steyl

Bezoekadres: Grote Kerkstraat, 5911 CG Venlo

E-mail: via formulier